Δευτέρα, Νοέμβριος 20, 2017

Ενετικό Διοικητήριο

Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίσμα που ανεγέρθη κατά την Β΄ Βενετική κυριαρχία και πιθανότατα είναι σύγχρονο με το Αρχαιολογικό Μουσείο. Κατά την περίοδο εκείνη ήταν κρατικό κτίριο και στέγαζε το Διοικητήριο.

Είναι κτισμένο από ανεπίχριστη λιθοδομή και στην όψη του χωρίζεται σε τρία τμήματα με οριζόντιες ζώνες. Στις γωνίες πλαισιώνεται από μία παχιά ζώνη με κάθετα απλά αγκωνάρια. Η ανάδειξη του ισογείου επιτυγχάνεται με τις διαφορετικές του αναλογίες και ιδιαίτερα με το μεγάλο κενό ανάμεσα στα παράθυρά του και την πρώτη ζώνη. Ο λόγος που γίνεται αυτό οφείλεται στην ανάγκη να υψωθεί το κτίριο στο στενό δρόμο, πάνω από το – όχι και τόσο φωτεινό – ισόγειο και όχι από αισθητικής άποψης.

Οι άλλοι δύο όροφοι στεφανώνονται με ένα κυλινδρικό ζωνάρι. Το κτίριο έχει δεχθεί αλλοίωση με την προσθήκη εξώστη στο δεύτερο όροφο, καθώς γίνεται αντιληπτό στην φωτογραφια ότι υπάρχει ένα ξύλινο μπαλκόνι και μόνο στον πάνω όροφο. Αυτή η φωτογραφία γεννά εύλογα την απορία μήπως το κτίριο αρχικά είχε μόνο παράθυρα, είχε δηλαδή τη μορφή που παρουσιάζει το Οπλοστάσιο (Αρχαιολογικό Μουσείο). Σήμερα και τα δύο μπαλκόνια έχουν τσιμεντένια φουρούσια.

Βέβαια το κτίριο είναι περισσότερο γνωστό με την ονομασία το κονάκι του Αγά – Πασά, καθώς κατά τη Β΄ Τουρκική κυριαρχία πήρε τη χρήση αυτή. Αργότερα, μετά την επανάσταση και κατά την περίοδο 1824-26 λειτουργούσαν εδώ τα γραφεία του Εκτελεστικού (σύμφωνα με κάποια συμβολαιογραφικά έγγραφα).

Σε διάφορα γραπτά κείμενα ξένων επισκεπτών αναφέρεται ότι: «ήταν παλαιό τουρκικό κτίσμα κοντά στα τείχη (Ιτς –Καλέ) του οποίου η πρόσοψις ουδένα συνήθη ρυθμόν ακολούθησε. Στο ισόγειο ήταν στάβλος, στον πρώτο όροφο στρατώνας και στο δεύτερο λειτουργούσαν τα γραφεία της Κυβερνήσεως». Επίσης γίνεται περιγραφή και της απότομης ξύλινης σκάλας του κτιρίου. Το συγκεκριμένο οίκημα χαρακτηρίστηκε ως το πλέον κατάλληλο για να στεγάσει τα γραφεία Εκτελεστικού για πολλούς λόγους.

Πρώτα απ’ όλα το σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η θέση του κτιρίου, καθώς βρίσκεται πίσω από το Βουλευτικό, διασφαλίζοντας άμεση επικοινωνία μέσω της παλιάς πύλης του περιβόλου του Τζαμιού (στην νοτιοανατολική πλευρά του). Το συγκεκριμένο οικο-δόμημα λόγω των μεγάλων διαστάσεων και της εσωτερικής διαρρύθμισης μπορούσε κάλλιστα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της χρήσης του.

Τέλος, η ύπαρξη τριών εισόδων εξυπηρετούσε την πρόσβαση σε κάθε όροφο ξεχωριστά, δηλαδή η πρόσβαση στο ισόγειο, όπου βρισκόταν ο στάβλος, γίνεται από την κεντρική είσοδο στην οδό Αγίου Γεωργίου, για το στρατώνα η είσοδος είναι στην ίδια οδό στη βορειοανατολική πλευρά του εσωτερικού αίθριου και για τα γραφεία υπάρχει πλάγια είσοδος από τον κήπο επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως.

Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Κωνσταντινουπόλεως (οικοδομικό τετράγωνο 192) έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το κτίριο χρησιμοποιείται εξολοκλήρου ως κατοικία.

Pin It